Συμβουλές ενός εικαστικού για ψυχολογική επιβίωση από την καραντίνα

Updated: Feb 18


 1. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις όσο διαρκέσει η καραντίνα (καθαρίσματα, συμμαζέματα, μαγειρικές, επιδιωρθώσεις, ντουλάπες, κτλ) αλλα και μια λίστα που σιγά σιγά θα την συμπληρώνεις με όσα πραγματικά σου λείπουν πραγματικά και θες να κάνεις μετά την καραντίνα. Έτσι όταν όλα « επανέλθουν » θα ξέρεις τι να πετάξεις και τι να ποτίσεις.

 2. Βάλε πρόγραμμα (και ναι, μεσα στο πρόγραμμα βάλε και τον μεσιμεριανό σου ύπνο ή τα δύο επισόδεια που θα δεις χαλαρώνοντας)

 3. Ξεχώρισε τις ώρες δουλειάς από τις ώρες εργασιών του σπιτιού (δουλειά είναι το να μαζέψεις τα μάλλινα αλλά δεν έχει να κάνει με το email που θα στείλεις για τη δουλειά σου). Έτσι θα βλέπεις να προχωράνε πράγματα και στους δύο τομείς αλλά και ο χρόνος που δε θα δουλεύεις (για κανέναν τομέα) δε θα σε προβληματίζει.

 4. Βάλε έναν δημιουργικό στόχο: Φτιάξε επιτέλους το κολάζ για το οποίο κρατάς όλα αυτά τα περιοδικά. Τελειώσε το ράψιμο εκείνων τον ρούχων που δεν φορούσες γιατι θέλαν επιδιώρθωση. Άρχισε ένα κέντημα και αν δεν έχεις όλες ακριβώς τις κλωστές, δεν πειράζει, αντικατέστησε τες με άλλες. Οργάνωσε όλα αυτά τα γραμματόσημα που έχεις μαζέψει τα τελευταία χρόνια στη πρώτη σελίδα του άλμπουμ σου...ναι! Και η οργάνωση είναι δημιουργία!!! Δημιουργεί χώρο, φυσικό και ψυχικό.

 5. Αέριζε καλά το σπίτι σου. Όχι μόνο για λόγους υγειηνής αλλά και για λόγους ψυχολογίας.

 6. Ντύσου. Κάθε μέρα! Και μάλιστα βάλε και την αγαπημένη σου φούστα! Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι το ένδυμα είναι κάτι που μας επέβαλε η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Σου έχω νέα! Είμαστε η κοινωνία, ντυνόμαστε για εμάς.

 7. Μαγείρεψε ωραία φαγητά. Το σώμα σου είναι συνδεδεμένο με την ψυχολόγια σου περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Αν σου λέιπει μαγνήσιο δεν θα έχεις ούτε αρκετή ενέργεια, ούτε θα κοιμάσαι καλά αλλά ούτε και όρεξη για ζωή. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα συστατικά που χρειάζεται η μηχανή που σε κουβαλάει για να λειτουργήσει, άρα τάιζε την σωστά.

 8. Εκείνο το κέικ που πάντα ήθελες να φτιάξεις και δεν προλάβαινες, ήρθε η ώρα του...απλά θυμήσου ότι η καραντίνα θα κρατήσει πολύ, μη τρως ένα την ημερά γιατί θα έρθει κάποια στιγμή και η επόμενη μέρα = καλοκαιρι !

 9. Καθάριζε συχνά το σπίτι και βάζε πλυντήριο. Δεν είναι πολύ οικολογική αυτή η συμβουλή όμως δεν φαντάζεσαι τηv επίδραση που μπορεί να έχει ένα φρεσκοπλυμένο ρούχο στη διάθεση σου. Οι μυρωδιές είναι σημαντικές!

 10. Φτιάξε κάθε μέρα μια λίστα με μικρούς στόχους ή κατέγραψε κάθε βράδυ τι έκανες. Έτσι μέχρι το τέλος της καραντίνας θα δεις να έχουν προχωρήσει πολλοί από τους μεγάλους-αρχικούς στόχους σου της πρώτης λίστα. (Όπως είδες μέχρι τώρα, αν δεν είσαι άνθρωπος της λίστας, θα πρέπει να βρεις άλλον εικαστικό για συμβουλές. Συγνώμη!)

 11. Μην σε χτυπάς κάτω αν μια μέρα η ψυχολογία σου είναι πεσμένη. Δικαιούσαι χρόνο για να επεξεργαστείς όλα αυτά που συμβαίνουν και να δεις πως μπορείς να τα διαχειριστείς. Αλλά ειδικά τέτοιες μέρες μη ξεχνάς πως είσαι μόνος μόνο μέσα στο διαμέρισμα, γύρω σου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περνάνε ακριβώς το ίδιο, τηλεφώνησε τους. Και κυρίως πάρε αυτούς που πιστεύεις πως μπορεί να σε βοηθήσουν είτε με την καλή τους διάθεση, είτε με το να σε ακούσουν, είτε με άσχετο τρόπο. Δεν είναι εγωισμός να στηρίζεις τον εαυτό σου.

 12. Αντίστροφρα, όταν είσαι χαρούμενος, μην κρατάς τη θετική ενέργεια σου μόνο για σένα. Μοιράσου την! Την έχουμε όλοι ανάγκη! Κάνε ένα αστείο, φτιάξε μια ωραία playlist, γράψε σ’έναν φίλο που έχετε καιρό να μιλήσετε και κυρίως τηλεφώνησε στον θείο σου.

 13. Πίνε συχνά νερό και μην κάθεσαι στην ίδια στάση για πάνω από 45 λεπτά.

 14. Άφησε το κινητό εκτός κρεβατοκάμαρας και διάβασε κάτι άσχετο με τον ιό και τη δουλειά σου για δέκα λεπτά. Θα ξαφνιαστείς από την ποιότητα του ύπνο σου.

 15. Απόλαυσε αυτόν τον « ελεύθερο χρόνο » που σου χαρίστηκε. Δε θα διαρκέσει για πάντα...

 16. Κάτσε σε όποιο σημείο χτυπάει ο ήλιος για 15 λεπτά κάθε μέρα. Γιατι ουσιαστικά είσαι απλώς ένα λουλούδι με πιο σύνθετα συναισθήματα. Ο ηλιος ζεσταίνει το σώμα, ζεσταίνει και την καρδιά.

 17. Προσπάθησε να μην περνάς τον χρόνο σου αγοράζοντας πράγματα στο ίντερνετ, ξέρουμε ήδη ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ άσχημη. Κράτα όσο μπορείς για να έχεις τη μικρότερη δυνατή ζημιά. + έτσι δε μολύνεις και το περιβάλλον με άχρηστες μεταφορές και προστατεύεις και τον άνθρωπο που θα σου έφερνε μέχρι την πόρτα σου το προιόν που θα χρησιμοποιούσες 2 φορές.


Δεν τα γράφω γιατί δεν τα έχεις ξαναδιαβάσει πουθενά όλα αυτά, τα γράφω γιατί αυτός είναι ο οδηγός επιβιώσης μου καθημερινά σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Διάλεξα να μην έχω αφεντικό στο κεφάλι μου όταν διάλεξα να γίνω εικαστικός. Αυτό σημαίνει ότι διάλεξα να μη έχω μισθό, να μην έχω τίποτα σταθερό στη ζωή μου και κυρίως να μην έχω πρόγραμμα που θα μου επιβάλει πότε θα είμαι παραγωγική και πότε όχι. Αλλά έπρεπε να με πειθαρχίσω ώστε να παράγω δουλειά, να κάνω αιτήσεις για εκθέσεις ή χρηματοδοτήσεις, να δείχνω έργο για να με επιλέγουν και να είμαι παρούσα στην καλλιτεχνική σκηνή. Ταυτόχρονα έπρεπε κλεισμένη μέσα στο ατελιέ μου να παλεύω με την κάθε ανασφάλεια μου και την κάθε αμφιβολία για τις αποφάσεις μου. Δεν είναι εύκολο κάθε μέρα, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι γίνεται και κυρίως ότι αξίζει! ;)


Να ‘μαστε καλά, να ανταμώνουμε!

Κ.


Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
 • Instagram
 • Facebook Classic
 • Instagram - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle

© 2015 by Katerina Samara.